Profesionalna šminka

Skype

Prijava za newsletter 

 

 

Profesionalna šminka

U Estetskom centru CBS u skladu sa vremenom i trendovima radimo profesionalni make up.
Ukoliko Vam je potrebna profesionalna šminka za venčanje, veridbu, proslavu, poslovni sastanak, rodjendan, malu ili veliku maturu ili za neki drugi bitan dogadjaj, možete kod nas zakazati termin.
Termin za profesionalnu šminku kod naše saradnice Milice Jevtić možete takodje zakazati u našem Estetskom centru.
Profesionalne kurseve i radionice u Estetskom centru vodi naša saradnica i zaštitno lice Milica Jevtić
• Profesionalni kurs nivo 1
• Profesionalni kurs nivo 2
• Naučite sebe da našminkate kao profesionalac
• Negovana poslovna žena

Šminka kroz istoriju

Šminka je tokom cele istorije čovečanstva imala veliki uticaj i praktično odredjivala status žene.
Prvi arheološki dokazi o korišćenju kozmetike pronađeni su još u drevnim civilizacijama Egipćana i Feničana. Egipćanke su prve koristile senke, tako što su donji kapak bojile u tamnozelenu boju dok je gornji obično bio obojan u crnu ili braon boju. Osim senki, bio im je poznat i kohl ugljen, koji je ustvari predstavljao mešavinu prepečenih badema, pepela, bakra i olova, a njime su iscrtavale oči kako bi izgledale mistično. Kao rumenilo i ruž za usne koristila se crvenkastu glinu pomešanu sa vodom. Obično su glavni sastojci njihovih kozmetičkih preparata bili bakar i olovo, koje je otrovno.
U antičkom svetu, lepota je smatrana odrazom unutrašnjeg stanja i veoma se polagala pažnja na održavanju zdravlja tela i negovanju lepote.
U antičkoj Grčkoj bogate žene su koristile beli puder, kako bi istakle svoje aristokratsko poreklo. U te svrhe su koristile retku kredu, a češće belo olovo i dodavale bi crveno olovo, da zarumene obraze. Kao kontrast bledom tenu stavljale su crveni karmin, koji su dobijale od morskih trava ili zgnječenog duda. Takođe su koristile crne pigmente za farbanje obrva i postizanje efekta spojenih obrva, što je bilo veoma popularno.
U antičkom Rimu žene su mnogo pazile na svoj izgled, ukrašavale su se kozmetičkim sredstvima i pravile različite preparate za kožu. Ovidije je napisao pesmu pod naslovom Kozmetika lica (De medicamine faciei) o ispravnom nanošenju šminke. Za beljenje lica žene su koristile belu kredu ili arsenik, a da bi zarumenele obraze upotrebljavale su ruž napravljen od olova ili karamina; olovo su koristile i za isticanje očiju. U starom Rimu imperativ su bile i duge, guste i uvijene trepavice.
Srednji vek donosi u život ljudi mnoge zabrane od strane crkve, a ukrašavanje žena postaje nemoguće. Ipak žene su se dovijale i u tajnosti ulepšavale. Kako bi izbledele svoj ten, srednjovekovne lepotice su se „puderisale“ smesom krede, olova i brašna, ali su posezale i za radikalnijim metodama poput puštanja krvi kako bi poprimile bledu boju lica. Negovao se prirodan izgled uz, naravno, bledu put, a kao rumenilo i ruž koristilli su se prirodni pigmenti.
U doba renesanse žene su bile opsednute mladalački sjajnom i zategnutom kožom lica te su se podvrgavale raznim metodama kako bi svoju kožu učinile takvom. Jedan od takvih tretmana sadržavao je izbeljivanje mešavinom belanca, belog olova i vinskog sirćeta. Ta je mešavina sušenjem zatezala i tako izbeljivala kožu. Živin sulfid se koristio kao rumenilo, a i ostali kozmetički preparati sadržavali su živu, arsen i olovo, čime su renesansne lepotice skupo plaćale svoju lepotu.
Početkom 19.-og veka, sa neodobravanjem se gledalo na korišćenje kozmetičkih preparata i šminka se smatrala vulgarnom i sramotnom. No, ipak se kozmetika proizvodila kod kuće po receptima knjiga iz 18.-og veka. Najčešći sastojci tadašnje kozmetike bili su korovi, cveće, voda, brendi i zgnječene jagode. Kasnije, sredinom 19.-og veka, svet se smejao „šarenoj“ Francuskoj čiji su građani uživali u nanošenju rumenila, ali i ruževa za usne crvene boje.
U viktorijansko doba na korišćenje šminke gledalo se sa gađenjem te su smatrali da samo kurtizane i glumice mogu nositi šminku. No, iako nisu smele da koriste šminku, žene u 19.-om veku pronašle su druge načine ulepšavanja. Koristile su kreme za negu kože, kako bi usne dobile crvenkastu boju sisale su kockice leda, čistile lice ružinom vodicom, kako bi obrazi bili rumeni štipale su ih, negovale trepavice ricinusovim uljem…
Već u prvih nekoliko godina 20.-og veka dogodio se pravi pravcati kozmetički bum. T.L. Williams je 1910. godine kreirao prvu, pravu maskaru koju je nazvao po sestri Mabel, te je maskara kasnije dobiva ime Maybelline. Uporedo s modnim trendovima razvijali su se i make up trendovi koje je često diktirao Hollywood.
Ovako je izgledao početak 20.-tog veka
• 1907. godine je proizvedena prva veštačka boja za kosu
• 1910. godine je proizvedena prva maskara
• 1915. godine je proizveden prvi ruž u sticku
• 1916. godine počinje proizvodnja veštačkih trepavica
• 1917. godine na tržište izlazi lak za nokte u današnjem obliku

Za više informacija o profesionalnoj šminki kod nas

Šminka
Šminka
Šminka
Šminka